Плантография

Индивидуални ортопедични стелки

Плоскостъпието е спадане на напречния и/или надлъжния свод на стъпалото, което може да е безсимптомно или да предизвика оплаквания, болки, изтръпване и бърза умора при ходене и натоварвания. Нормалното стъпало работи като амортисьор на цялото тяло.

Най-честата последица от плоското стъпало е стъпването навътре, която предизвиква и най-много проблеми.Често се забелязва неравномерно износване на подметката на обувките предимно по вътрешния ръб.

Ако това състояние не се лекува, то води до оплаквания и лесна уморяемост на ходила и подбедрици, болки в гърба и т.н.

При диагностицирането на плоското стъпало специалистът наблюдава позицията на стъпалата в право и седнало положение отпред и отзад. Обикновено се прави и анализ чрез наблюдение на обема на движения на стъпалото при ходене. Тъй като състоянието на стъпалото често е свързано с изменения на тазобедрените стави и с коленете, те често също могат да бъдат прегледани.

Съвременната ортопедия приема, че плоскостъпието е нормално до четвъртата година на детето. В периода след 4 – 5 година се появяват истинските оплаквания от плоскостъпието.

При плоскостъпие се налага консултация с ортопед и при необходимост – направата на индивидуални ортопедични стелки.

Ортопедичните стелки са най-общо два вида – стандартни и индивидуални.

Стандартните са фабрично произведени по номерата на обувките и имат умерени корекции в областта на напречния и надлъжния свод.

Индивидуалната стелка са произвежда след снемане на отпечатък от ходилото чрез 3D скенер.Специалистите правят необходимите корекции на сводовете, наклон на петите и т.н.

Ако пациентът носи стелки за първи път, трябва да свиква с новите стелки за около седмица, като първия ден се носят 30мин. и всеки ден се увеличава времето с 1/2 час. Възможен е първоначален дискомфорт, който бързо отшумява.

Плоскостъпието не се лекува със стелки, но те са необходими, защото помагат ходилото да се натоварва правилно, използвайки стелката като шаблон, имитиращ нормалния свод.Така се създава правилно разпределение на тежестта върху долните крайници, което води до трайно отшумяване на оплакванията.

И няколко полезни съвета:

  • при болка и уморяемост в ходила и подбедрици, при стъпване навътре, при неравномерно износване на обувките – консултирайте се със специалист ортопед
  • Носете удобни обувки
  • Ходете боси, поддържайте нормална телесна маса
  • Спазвайте стриктна хигиена на краката
  • Спортувайте
  • Ежегодно подменяйте ортопедичните си стелки
лого на медицински център д-р Атанасов

Предварително записване

запазете час онлайн в сайта на SuperDoc за плантография

НЗК - лого
ДЗИ - лого

logo Булстрад 1

Generali - лого

logo 2023

Евроинс - лого
Bulgaria Insurance - лого
Доверие - лого
FiHealth - лого

logo